onsdag 18 februari 2009

Recept: Linssoppa

Nu tänker ni att vi har börjat tappa det, här på Paltkoman. Linssoppa, liksom. S-k-o-j.
Men det här är inte vilken linssoppa som helst, det här är min och den är världens godaste. Henrik och Sara har redan intygat att den är det, så jag känner mig nästan tvungen att lägga upp receptet här.

Du behöver:
250 - 300 g gröna linser
1 gul lök
4-5 potatisar
2 buljongtärningar
1 tetra krossade tomater (500 g)
3 klyftor vitlök
rejält med paprikapulver
2-3 msk balsam- eller vitvinsvinäger
svartpeppar, örtkryddor, chilipulver/sås
lite ketchup för sötma

Gör såhär:
Sätt först på en liten kastrull med linser och vatten (linserna behöver förkokas lite för att allt i soppan ska bli klart samtidigt).
Hacka löken grovt och skär potatisen i tärningsstora tärningar.
Fräs löken i en stor kastrull, lägg sedan i potatistärningarna och ös på med paprikapulver. Fräs detta lite snabbt och häll sedan på krossade tomater och 1 liter buljong. Koka upp.
Nu är det dags att hälla av och skölja de förkokta gröna linserna. Ha sedan ner dem i resten av soppan.
Soppan är klar efter 15-20 minuters kokning. Ha i vinäger, vitlök och kryddor när det kanske är 5 minuter kvar. Inte tidigare för då försvinner bara smaken.
Smaka av mer mer salt om det behövs.
Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar