tisdag 28 april 2009

Recepten till Henriks partajmat

Det är mycket möjligt att jag varit paltkomanfrånvarande, men jag har haft ett trettioårskalas att planera. Med sjukt mycket mat att laga. Fick lite önskemål att lägga ut recepten till maten vi lagade och åt, så här är de! Straight fråm mitt huvud *stolt*.

Rödkålssallad med äpplen och rostade solrosfrön (20 port)
4 kg finstrimlad rödlkål
2 dl olja
1 msk flingsalt
0,75 dl vitvinsvinäger
1,5 dl solrosfrön
4-5 äpplen
ev chorizo

Gör såhär:
1. Häll kålen i en bunke. Pressa/krama den mjukare.
2. Rosta solrosfröna ljusbruna i en torr stekpanna.
3. Blanda ihop olja, salt och vinäger till en dressing (peppar?)
4. Skär chorizon i tunna skivor och stek.
5. Skär äpplena i tunna klyftor eller råriv dem.
6. Blanda alltihopa och häll över dressingen.

Fransk potatissallad med chili och rädisor (20 port)
3 kg potatis
1,5 dl vitvinsvinäger
1,5 dl olivolja
5 st vitlöksklyftor
5 msk dijonsenap
vitpeppar
salt
2 dl persilja
2 dl gräslök
5 röda chilis, finhackade
Några buntar rädisor

Gör såhär:
1. Koka potatisen och låt den svalna. Dela den i större bitar.
2. Blanda samman dressingen (utom vinäger och gräslöken).
3. Häll ut potatisen på en plåt och häll över lite av dressingen. Blanda runt och griljera i 225 graders ugn tills de fått fin färg. Låt svalna.
4. Skiva rädisorna tunt och blanda med potatisen.
5. Slå dressingen över potatisen och rör om försiktigt.

Svart bönsallad med koriander och avokado (20 port)
6 burkar svarta bönor på burk
6 avokadoa
6 lime/2-3 citroner
2 krukor färsk koriander
olivolja
salt och peppar

Gör såhär:
1. Skölj av bönorna i ett durkslag och häll dem i en bunke.
2. Klipp av korianderbladen och klipp/skär dem i mindre bitar.
3. Skala och dela avokadon i små ”salsastora” bitar.
4. Blanda ihop allt och pressa över lime/citron. Salta och peppra.

Tofusallad á la Hagabion (20 port)
3 kg fast tofu
2-3 lökar
2- 3 röda paprikor
Rejält med kapris
(någon färsk örtkrydda, är inte helt säker på vilken)
1 liter soja/havregrädde
1,5 dl citron eller vitvinsvinäger (är nog godast med citron här)
5 dl olja (ej oliv och kanske behövs mindre)
Salt, peppar

Gör såhär:
1. Skölj och dela tofun i drygt tärningsstora bitar. (Här funderar jag på en marianad)
2. Skiva löken fint.
3. Mixa ihop havregrädde och citron i mixer. Häll i oljan i en tunn stråle medan mixern är på. Såsen ska bli tjock! Smaksätt med örtkryddor, salt, peppar och ev chili eller senap.
4. Skiva paprikan och blanda ner den och kapris i tofu/lökblandningen. Häll över dressingen. Ställ kallt en stund innan servering.

Spenatpaj med tofu (20 port)
8 dl vetemjöl
400 g margarin
4 msk vatten

Fyllningen:
2 kg fryst spenat
4 gula lökar
4 pressade vitlöksklyftor
500 gr tofu
5-6 dl havregrädde
pressad citron
salt, peppar, kryddor

Gör såhär:
1. Blanda vetemjöl och margarin i en matberedare monterad med kniven. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i två eller tre stora pajformar. Vik aluminiumfolie till långa remsor och tryck upp dem mot kanterna så att pajen håller formen och ställ den i kall ugn.
2. Värm ugnen till 250 gr.
3. Gör under tiden fyllningen. Tina spenaten. Skala och hacka löken. Fräs spenat, lök och vitlök några minuter utan att det får ta färg. Smaka av med salt, peppar och kryddor..
4. Ta ut pajskalet efter 10-15 min. Fördela spenatblandningen i pajskalet. Smula över tofu och grädd/citron-såsen.
5. Grädda pajen längst ner i ungen 10 min. Sänk värmen till 225* och grädda ytterligare 20 min.

Rödbetor med pepparrot (20 port)
2 kg rödbetor
en rejäl bit pepparrot
1 dl vitvinsvinäger
1 dl olja
salt och peppar

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala betorna och dela dem i klyftor. Lägg dem på en plåt och ringla över olja och strö över riktigt med salt och lite peppar.
3. Baka i ugn cirka en halvtimme. De ska vara mjuka inuti och lite knapriga på utsidan.
4. Häll dem i en skål och ös över en dressing gjord på rikligt med riven pepparrot och lika delar olja och vinäger.
Har du haft tillräckligt med salt under bakningen behövs inte mer i dressingen.

1 kommentar:

  1. vilken pangfest det blev! Dessutom med utsökt mat! Tackar för recepten!

    SvaraRadera