tisdag 27 januari 2009

Recept: Pepparrotsmarinerade betor

Henrik och jag är, som alla kanske vet vid det här laget, prenumeranter på ekologiska grönsakslådor från Årstiderna. Det är en på alla sätt bra deal: man slipper gå och handla, det är billigare än att köpa ekologiskt i affären, man får testa nya grönsaker man inte trodde fanns och inte minst får man ett häfte med recept varje gång. Många av recepten ligger uppe på deras hemsida också, men jag hittar inte det bästa receptet, det på pepparrotsmarinerade betor. Skandal!

Du behöver:
500-600 g rödbetor/polkabetor/gulbetor
3-5 cm färsk pepparrot
2-3 msk vitvinsvinäger
2-3 msk olja
salt och peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala betorna och dela dem i klyftor. Lägg dem på en plåt och ringla över olja och strö över riktigt med salt och lite peppar.
Efter ungefär en halvtimme är de klara. De ska vara mjuka inuti och lite knapriga på utsidan.
Häll dem i en skål och ös över en dressing gjord på rikligt med riven pepparrot och lika delar olja och vinäger.
Har du haft tillräckligt med salt under bakningen behövs inte mer i dressingen.

De marinerade betorna har man sen som tillbehör till lite allt möjligt, men passar kanske bäst till klassiska husmanskosträtter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar